Powered By :

Followers

Friday, December 4, 2015

Work from Home with MMM Global & Earn 20-100% Profit!

MMM Global is a community program which willing to help people around the world connecting to each other by providing help and from the help, you also may gain extra profit by doing a simple task thru MMM Extra.

Thinking about how you could help people around the world? Yes, MMM Global do think about it as well. With that in mind, MMM use a virtual money as a standardized currency, Bitcoins.


I've experienced it by myself and it exactly help me to have a money freedom and the best part is I can work from home everyday for less than an hour!



More info, you can click here.


#MMMExtra #BTC #MMMGlobal #FinancialFreedom #WorkFromHome

Thursday, August 11, 2011

Mesir Mari..







Last Wednesday, Hafiz just came back from Egypt. Coincidentally, me n my mum went to KL to settle up several document at MARA, so just pick him up terus la at KLIA. That was very wonderful day i think (:
So, around 10.45pm baru lah kami tiba di rumah.. We stop by at RnR Temerloh untuk berbuka. Apa lagi, Pak Arab ni pekena ikan patin la.. Ye la, kat Mesir mana nak dapat ikan patin kan and sampai di Kuantan pula, dia nak durian pulak. Angkut la 2 plastik untuk dia... hehe.. Kali ni, he going back dengan bawak macam²  food and beverage. Mungkin tema dia balik kali ni food and beverage. Malang nya, kurma tak ada. hehe.. 
So, ni lah apa yang dibawa dari Mesir pulang ke Malaysia.. 

Juice and cordial from Egypt.. memang best and very juicy.. sgt pekat. .

Ini pula supplement named "Baraka"..  Its good for health and diet.. *sape berminat, bgtau ye. hehe..
Yang ni murah la sikit dari farmasi cause my brother bought it directly from Egypt.
Kelebihan Habatussauda tersangat lah banyak. So boleh tengok lebih details tentang
khasiatnya disini ye.

Ini pula ialah magnet fridge from Muscat, Oman and kuih raya perisa
oren from Egypt. Bagi rakyat Mesir, Bulan Ramadhan ialah bulan raya bagi
mereka. So, kuih raya memang awal² pun dah di jual.

This one is chocolate rolls. Yummy! sedap! 

Carrefour! hehe.


Okay, thats all guys! (:

Friday, July 29, 2011

*__*

Since last night, my heart feel very uneasy.. Everything that i did, is totally not in a good mood.. Gosh, i hate what i felt right now.. tak kan sebab Singapore beat Malaysia? Um, no lah.. I dont think so.. I know this kind of feeling just in a meant time je. But dunno when i can get back on the track.. Despite everything is done,  the heartbeat is still going fast.. So bizarre with my self right now..  I wish i could refrain my self from the negative thinking that out of my mind.. Pls.. Dear God, help me..

Wednesday, June 22, 2011

Insan Istimewa (:











Haih, rasa nya dah lama x mengupdate disini. Luckily got some free time for typing. Keje dah siap! :D So, like what i just said before, i just wanna share bout Sindrom Down. I've met 2 types of SD people before this. Yg first tu, mereka ni sgt pasif. Everything we need to handle n help them even dah umur 20 an pun still kena pakai pampers coz mereka x pandai bercakap. Ok, another type pulak is SD yg aktif. There are very easy to handle actually. Even boleh pergi ke skolah. I have a friend named Edy. He is one of SD peops. When the 1st time i met him, dy x byk ckp, dtg come forward to me, then terus salam. He's really nice n kind actually. Then, we go together to supermarket. Hehe, bukan main laju lagi si edy ni tolak trolly. Maybe dy seronok dapat jalan2 kan. Actually, kita x payah nk lyn dyorg ni mcm child sgt. Mereka dah big enough. Edy ni dah 21 tahun. So, easy to handle la. Even, mintak tolong dia pegi timbang barang pun, dy still can did it! Edy ni pun pandai bawak motor n penah pergi kesekolah. One thing yg special bout edy ni, he has a strong spirit, keinginan untuk membantu ibunya, dan ada keinginan untuk mencari duit. Can't wait to meet u again edy. :) Okey, kat bawah ni ade serba sedikit details bout SD. (:



MENGENALI SINDROM DOWN
Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya', malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit.
SD tidak boleh diubati. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa.
Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. SD terbahagi tiga—Trisomi, Translocation dan Mosaic. Tidak kira jenis apa, kanak-kanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama.

Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD:
  • Sakit jantung berlubang
  • Mudah mendapat selesema, radang tenggorok, radang paru-paru
  • Kurang pendengaran
  • Lambat/bermasalah bertutur
  • Penglihatan kurang jelas



Suasana membesarkan kanak-kanak SD:
  • Suasana persekitaran penting, membantu pembesaran   kanak-kanak SD. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat.
  • Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka.
  • Kanak-kanak SD perlu berasa selamat, disayangi dan diterima   keluarga serta masyarakat. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar.
  • Disiplin perlu diterap pada usia awal. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan.
  • Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.

Membantu kanak-kanak SD bertutur
Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. Mereka wajar dibantu pada usia awal. Antara langkah perlu diambil:

  • Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka.
  • Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka.
  • Jangan terlalu banyak bertanya. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab.
  • Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami.
  • Sambil bertutur, buat aksi atau lakonan.
  • Latihan berterusan.
  • Pilih masa sesuai, terutama ketika mereka masih segar dan aktif.
  • Tumpu kepada satu perkara. Beri masa, peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru.
  • Guna setiap peluang, berinteraksi dengan mereka.
  • Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka.
Peringatan kepada ibu bapa:
  • Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru, melalui boneka.
  • Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak.
  • Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan.
  • Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu.
  • Boneka pilihan atau kesayangan, dapat dijadikan pendorong.
  • Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah, mereka boleh dibiarkan bermain sendirian.
  • Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. Mereka perlu bergaul, memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan.
Cadangan kepada ibu bapa
Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi, membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal.
Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor, sekiranya mendapati anak mereka SD. 

Ciri fizikal kanak-kanak SD :
  • Hidung kemek
  • Lidah tebal dan kerap terjelir
  • Tapak tangan lebar
  • Tapak tangan ada hanya satu lipatan
  • Jari kelengkeng tangan melengkung
  • Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua, lebar
  • Leher pendek dan besar
  • Kelopak mata berlipat-lipat
  • Sendi longgar
  • Otot lembik
Kepentingan permainan
Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak.
Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan. Melalui permainan juga, kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait, sebab dan akibat.
  • Permainan selidik dan jelajah
- tertarik kepada semua benda
- mengutip dan membelek objek
- menggigit, membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai, untuk mendapatkan tindakbalas
- merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari, laci, bakul atau kotak.
  • Permainan membina dan kognitif
misalnya, mencantum gambar berdasarkan corak, bentuk atau warna
  • Permainan sosial
- ketawa apabila digeletek
- bermain sembunyi-sembunyi
  • Permainan khayalan
- berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza
- bermain masak-masak
  • Permainan merangsang pergerakan otot
- berlari, melompat, memanjat, menari dan mengayuh basikal
  • Permainan bahasa
- meniru gaya cakap
- menyanyi




Pemilihan Alat Permainan

Umur

Permainan

0 - 6 bulan

Loceng, alat permainan bergerak, tangan sendiri atau alat permainan yang boleh dipegang dan digigit

6 - 12 bulan

Alat permainan berbunyi dan boleh ditarik serta
permainan cantum bina

12 - 18 bulan

Kotak boleh disusun tinggi, kepingan kadbod
bercorak, bol, ai, buku bergambar

18 bulan -

Kotak, kepingan kadbod bercorak, permainan cantum 2 tahun bina, buku bergambar, boneka

*jangan pernah kecewa atau malu jika anda mendapat saudara mara, adik beradik mahupun yang mengalami SD. Sesungguhnya mereka ialah insan istimewa. Setiap manusia mengharapkan yang terbaik. Tapi Tuhan pasti tau apa yg terbaik untuk kita. Terima lah seadanya. Mereka juga berhak untuk mendapat kehidupan seperti manusia lain. (:
Pesanan ringkas itu tadi diberikan khas tulus ikhlas dari hati saya. Assalamualaikum dan selamat beramal! :D 

Monday, May 23, 2011

exhausted!


Haih, i'm freakin tired right now! seriously.. lost appetite to eat.. dunno why.. today, student punya la ramai datang ke counter to pay their debt. If not, they cant sit for exam. So, dah mcm ada kenduri dah at finance dept ni. Then today ada jamuan minum petang utk kelab Shahputra. So, all their staff involve. Paling best when my mum arrange kan makan untuk jamuan tu n she tot jamuan tu esok. Nasib baik lah, one of my mum's friend yg pergi kerja dgn us pagi tadi ask my mum again about jamuan tu.. After mak dapat tau jamuan tu today, memang boleh nampak perubahan yang berlaku keatas muka my mum. haha! Suppose, my mum dah order roti jala from Mimi (my aunty) utk tomorrow la konon nya. Suddenly after dah tau yg jamuan tu today, ape lagi, kelam kabut la dy call mimi. Then mimi ckp memang tak sempat nk siapkan roti jala tu sbb nk buat roti jala is quite complicated. So, bincang punya bincang, tuka la roti jala kepada laksa. Haha. Okey, end dah satu problem. The  next problem is, about kuih! Pasal kuih ni pulak, my mum decide to serve "Kuih Kepai" utk jamuan tu. Pernah dengar tak nama kuih kepai tu? hehe. Kuih kepai ni diperbuat dari kelapa if i'm not mistaken. xpe, nnt tgk pic kat bawah. :D So, kuih kepai ni blm siap lagi di shape kan. Then, b4 pegi keje tadi, kene la bawak adunan kuih tu dgn bahan² yang lain. Klau x, emm.. mmg x makan la kuih tu utk jamuan petang ni.. So, sampi je ofis td, me n mum keluar semual heading to my cousin house. Kat sana, dengan berkemeja, tie lengkap, berstokin, haha, terpaksa la tolong buat kuih tu! haha! mood nk buat kerja dah xde since dapat buat kuih sambil tengok tv. And mak pulak, buat kuih sambil jawab call dari parent pre-medic student yg akan buat persediaan ke Timiur Tengah di Shahputra. Memang x putus2 call. Kesian pulak tgk my mum.. Dengan bantuan my cousin, siap la jugak kuih tu. Tapi sakit pinggang pulak sbb duduk lama sgt! :( Then going back to office. Now, mereka tgh berjamuan n i just sit at my place. (: Hmm, my next post, i think i wanna share about down sindrom. Till then.
okey, ni lah kuih kepai tu ;) left side tu debu² utk kuih tu and ada kat atas tu yg dah siap shape n dah letak debu (: ohoi, ticket ke perth is just for RM469. yawn! jum!

okay, shape yg ni pulak different sket. hehe. xde keje.:p
-hanef h-

Friday, May 20, 2011

Tawar

Dah tawar hati agaknya.. xpla.. Thank you.

Thursday, May 19, 2011

Celcom ke Maxis? Yang Mana Berpatutan?







Hey guys.. today i'm in dilemma to choose which one is better, convenience, affordable n cheap! :D Actually, i'm planning to have one blackberry since few numbers of my buddies dah pun pakai blackberry. So, why not i take one aite? :D So, my option is either maxis blackberry package or celcom. So, if you guys ada yang penah guna any package, pls share with me kay? Thank you. *tak sabar.

So, here are some available package:
 1) celcom blackberry plan

 2) maxis blackberry plan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Link Exchange:

Sponsored By :