Powered By :

Followers

Thursday, March 4, 2010

5 tips cara terbaik menghasilkan foto dari camera digital anda.

1. Kenali kamera anda.
Tahu mcm mana u all nk control exposure, camera flash, try to use different modes. Then baru la anda betul² memahami n mengenali kamera anda.

2. Belajar mengawal flash.
Sebenarnya penggunaan flash bergantung kpd keadaan sama ada anda perlu menggunakan flash atau tidak. Sebagai contoh, ketika anda mengambil gambar outdoor, it is sometimes good to turn on the flash to illuminate the subject, especially if he or she is in the shade. Tetapi, anda juga blh tidak menggunakan flash ketika mengambil gambar indoor. Semuanya bergantung kpd keadaan cahaya. Sometimes, meggunakan flash tidak menampakkan originality warna kulit dan harsh glare kpd foto anda.






3. Bermain dgn macro mode
Kini, hampir semua kamera digital di dunia mempunyai macro mode effect. Usually canon, it represent macro mode by a flower symbol. Macro mode membolehkan anda memfokus sesuatu objek secara dekat (close-up). kebiasaannya digunakan utk mengambil gambar bunga, ataupun serangga. Menggunakan macro mode, anda mampu memfokus sesuatu object secara dekat mengikut tahap kemampuan kemera anda. Make sure you allow the camera to focus properly before depressing the shutter button fully.




4. Gunakan tripod
Bila anda memerlukan tripod? well, ia nya berguna apabila anda mengambil gambar dlm keadaan low-light condition ataupun anda ingin mengambil gambar object yg sedang bergerak laju. Sebagai contoh, anda ingin mengambil gambar keadaan bandar ketika waktu malam. Sebaiknya, carilah tripod yg sesuai dgn camera anda dan senang di bawa kemana².

                                               credit to: Jellow


5. Bermain dgn ISO setting
ISO setting sgt berguna kepada kualiti hasil foto anda. Jika anda ingin mengambil gambar object pegun seperti bunga, sentiasa lah menggunakan ISO rendah. It allows for a longer shutter speed and produces a cleaner image. If you're shooting a moving object, like a baby playing with a toy, then a higher ISO setting dalam lingkungan 400 adalah memadai. Do take note, however, that a higher ISO setting gives a faster shutter speed and requires less light. This will produce noiser photos. 




So, selamat mencuba. :)



 

9 comments:

ArT.PhotoGrapHy.PeopLE said...

Good job dude! N jgn lupe kalau dah setting ISO kne setting FSTOP skali to produce a superb photo.

RaMa2UnGU said...

nice info..memang minat photograpghy dr dulu, tapi takde la fanatik sngt..
tambahan pulak kite tak kratif, so minat aje la..hehehe...suka nak blaja teknikal camera ni..bkn camera je, suma yg ada aspek teknikal la..heehehe


ingt nak sabar dslr sebijik..tak tau la nk ambik nikon or canon..heheh

any advice?

RaMa2UnGU said...

*sabar = sambar..
heheh..typo la pulerk..

ArT.PhotoGrapHy.PeopLE said...

RaMa2UnGU: i rase better u survey dlu before u beli anykind of SLR or DSLR.Sometimes kita beli yang mahal2 but we dont know how use + manage.But if i were u,i angkut canon coz i rase canon best plus dier pyer gear tak mahal sangat. :)

jammbush said...

ahaha, fstop d40 x jumpe2 lg. haha. thx dude fer da advise. byk blajar pn dari ko.
tu foto2 yg aku ambik time engagement kazen aku time cuti raya cina dlu.

rama2ungu: em setuju dgn afan. better u pki canon. canon more user friendly sket than nikon n u senang nk belajar.

RaMa2UnGU said...

oowh..cenggitu ek mr hanef..ok...thanks fr da info..heheheh

misz sara said...

anip ble nk snap pic aq nih,,,huhuhu

jammbush said...

haha,bile2 pn bole

misz sara said...

ok!kat langkawi t,,,edit skali,,,huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Link Exchange:

Sponsored By :