Powered By :

Followers

Monday, May 23, 2011

exhausted!


Haih, i'm freakin tired right now! seriously.. lost appetite to eat.. dunno why.. today, student punya la ramai datang ke counter to pay their debt. If not, they cant sit for exam. So, dah mcm ada kenduri dah at finance dept ni. Then today ada jamuan minum petang utk kelab Shahputra. So, all their staff involve. Paling best when my mum arrange kan makan untuk jamuan tu n she tot jamuan tu esok. Nasib baik lah, one of my mum's friend yg pergi kerja dgn us pagi tadi ask my mum again about jamuan tu.. After mak dapat tau jamuan tu today, memang boleh nampak perubahan yang berlaku keatas muka my mum. haha! Suppose, my mum dah order roti jala from Mimi (my aunty) utk tomorrow la konon nya. Suddenly after dah tau yg jamuan tu today, ape lagi, kelam kabut la dy call mimi. Then mimi ckp memang tak sempat nk siapkan roti jala tu sbb nk buat roti jala is quite complicated. So, bincang punya bincang, tuka la roti jala kepada laksa. Haha. Okey, end dah satu problem. The  next problem is, about kuih! Pasal kuih ni pulak, my mum decide to serve "Kuih Kepai" utk jamuan tu. Pernah dengar tak nama kuih kepai tu? hehe. Kuih kepai ni diperbuat dari kelapa if i'm not mistaken. xpe, nnt tgk pic kat bawah. :D So, kuih kepai ni blm siap lagi di shape kan. Then, b4 pegi keje tadi, kene la bawak adunan kuih tu dgn bahan² yang lain. Klau x, emm.. mmg x makan la kuih tu utk jamuan petang ni.. So, sampi je ofis td, me n mum keluar semual heading to my cousin house. Kat sana, dengan berkemeja, tie lengkap, berstokin, haha, terpaksa la tolong buat kuih tu! haha! mood nk buat kerja dah xde since dapat buat kuih sambil tengok tv. And mak pulak, buat kuih sambil jawab call dari parent pre-medic student yg akan buat persediaan ke Timiur Tengah di Shahputra. Memang x putus2 call. Kesian pulak tgk my mum.. Dengan bantuan my cousin, siap la jugak kuih tu. Tapi sakit pinggang pulak sbb duduk lama sgt! :( Then going back to office. Now, mereka tgh berjamuan n i just sit at my place. (: Hmm, my next post, i think i wanna share about down sindrom. Till then.
okey, ni lah kuih kepai tu ;) left side tu debu² utk kuih tu and ada kat atas tu yg dah siap shape n dah letak debu (: ohoi, ticket ke perth is just for RM469. yawn! jum!

okay, shape yg ni pulak different sket. hehe. xde keje.:p
-hanef h-

Friday, May 20, 2011

Tawar

Dah tawar hati agaknya.. xpla.. Thank you.

Thursday, May 19, 2011

Celcom ke Maxis? Yang Mana Berpatutan?







Hey guys.. today i'm in dilemma to choose which one is better, convenience, affordable n cheap! :D Actually, i'm planning to have one blackberry since few numbers of my buddies dah pun pakai blackberry. So, why not i take one aite? :D So, my option is either maxis blackberry package or celcom. So, if you guys ada yang penah guna any package, pls share with me kay? Thank you. *tak sabar.

So, here are some available package:
 1) celcom blackberry plan

 2) maxis blackberry plan

Wednesday, May 18, 2011

Migrain? Apa puncanya?


Adoi sakit kepala!!
Duuno why suddenly i want to share with u guys about this kind of disease which usually affected people nowadays. Before this, tak pernah tertarik pun nak ambil tahu pasal ni. But now, i really want to know bout it (: 
Migraine ialah sejenis penyakit kepala yang kronik. Mangsa migrain selalunya tidak mampu menjalankan tugas seharian, malah ada yang tidak boleh makan, minum dan hanya menghabiskan masa di bilik tidur.  Kira-kira 12 peratus daripada golongan dewasa di negara ini menghidap migrain dan sebahagian besar daripada mangsa adalah wanita yang masih didatangi haid. Apabila mengalami migrain, pesakit biasanya mengalami sakit kepala yang teruk. Punca sebenar penyakit ini masih belum diketahui sehingga kini.





Actually, ada several factor yg menyebabkan migraine ni berlaku. Antaranya:

1) Tekanan emosi/ stress/kurang tidur dan banyak berfikir.
2) Pengambilan makanan seperti cokelat yang mengandungi monosodium glutamate.
3) Makanan tenusu seperti keju dan susu.
4) Makanan masam seperti buahan citrus or jeruk.
5) Minuman berkafein seperti nescafe/coke/coffee.
6)  Faktor persekitaran seperti suhu yang terlalu panas atau sejuk, cahaya terlalu terang atau bunyi yang terlalu bising.

Migrain terbahagi kepada dua jenis iaitu migrain yang wujud bersama aura dan migrain tanpa aura. Aura ialah perasaan ataupun fenomena yang subjektif dialami individu sebelum mendapat serangan penyakit. Pesakit migrain dengan aura mengalami pelbagai gejala seperti pandangan menjadi kabur dan nampak garisan seperti zig-zag ataupun gelombang seperti situasi yang dialami apabila berada di tengah jalan dalam cuaca panas terik. Kadangkala, penglihatan pesakit juga terhalang dan keadaan menjadi lebih teruk apabila pesakit tidak dapat melihat buat sementara waktu. Keadaan ini dikenali sebagai skotoma. Pesakit juga ada kalanya mengalami kebas sebelah tangan ataupun lemah anggota badan, terutama kaki dan tangan. Aura selalunya berlaku dalam tempoh beberapa minit hingga satu jam. Pesakit kadangkala mendapat migrain selepas satu hari mengalami aura. Bagaimanapun, ada juga pesakit yang tidak mengalami aura dan terus mendapat migrain.

Kira-kira 40 peratus migrain dialami di seluruh kepala, 40 peratus bermula pada sebelah kepala dan merebak ke seluruh kepala, manakala 20 peratus lagi bermula pada sebelah kepala dan tidak merebak ke seluruh kepala. Serangan migrain datang secara berperingkat dan kesakitan mencapai tahap maksimum selepas tempoh beberapa jam. Bagaimanapun, migrain selalunya dialami antara tiga hingga empat jam dan maksimumnya mengambil masa antara tiga hingga empat hari.

Selalunya, penghidap migraine akan mengalaminya seminggu sekali ataupun enam bulan sekali. Kita boleh melihat apabila pesakit itu kelihatan pucat dan berpeluh. Ha, maknanya nak migrain la tu. So, always be prepared kay? Bagaimanapun, migrain selalunya dialami antara tiga hingga empat jam dan maksimumnya mengambil masa antara tiga hingga empat hari. Mangsa juga kadangkala mengalami strok sementara. Dalam keadaan ini, mangsa mengalami lumpuh sebelah badan, tetapi keadaan itu hanya sementara dan akan pulih seperti biasa. Keadaan ini berlaku berikutan pengecutan urat darah dalam otak. Insyaallah kita semua tak ada la sampai tahap ni kan since our lifestyle tak minum minuman keras like western lifestyle.

Antara gejala lain migraine adalah seperti :
  1. Loya dan muntah-muntah. Kira-kira 70 peratus pesakit berasa loya dan sebahagian daripadanya muntah-muntah.
  2. Penglihatan pesakit menjadi begitu sensitif. Contohnya, mereka mengadu sakit mata apabila melihat cahaya. Keadaan itu dikenali sebagai fotofobia.
  3. Pendengaran turut menjadi sensitif dan keadaan itu dikenali sebagai fonofobia. Dalam keadaan ini, pesakit mendengar lebih kuat dan jelas setiap bunyi di sekelilingnya walaupun ia perlahan.
  4. Kemerah-merahan pada kulit, pada keliling mata ataupun dahi.
  5. Badan berpeluh.
  6. Pesakit terasa persekitaran mereka bergerak-gerak seperti menaiki bot, mabuk laut ataupun vertigo.
  7. Bercakap dengan suara perlahan. Pesakit tidak bercakap kuat kerana ia lebih menyakitkan.
  8. Pitam dan boleh menyebabkan pesakit mengalami kecederaan anggota badan.
Bagi yang mengalami sakit kepala lebih daripada tiga hari, anda perlulah mendapatkan rawatan susulan daripada doktor kerana anda mungkin menghidap penyakit lain.

So, kita dah tau symptom nya. Now, how kita nk merawat migraine ni?

Rawatan dapat dibahagikan kepada dua kaedah iaitu rawatan serangan dan pencegahan. Melalui rawatan serangan, pesakit dinasihatkan supaya berehat di dalam bilik yang gelap dan sunyi. Mereka diberi ubat seperti Paracetamol dan apabila perlu mereka diberikan Ubat Penahan Sakit dan Radang Bukan Steroid (NSAID).

Sekiranya kesakitan masih berterusan, doktor akan memberi ubat terkini iaitu Sumatriptan sama ada melalui suntikan ataupun ditelan. Kira-kira 80 peratus pesakit menunjukkan tindak balas positif pada ubat itu. Bagi pesakit yang sering muntah, mereka diberikan ubat Ergotamine yang perlu dimakan sama ada ditelan ataupun dimasukkan ke bawah lidah ataupun melalui suntikan.

Thursday, May 12, 2011

Part-time Jobber!

Haha, today is my first day! oh i mean 1st dat of working! ngehehe..
Actually, this is not the first time i work here. before this i've been working here.. so, not too awkward to 'huhahuha' with the staff. :) Then, during the lunch hour, we've been served with KFC! Yummy! thx to Madam Sally for the KFC! :D Btw, today i'm not officially working yet. But mum really need my help. So, 'anak misali' must put head down n listen! haha. Urgh, i miss someone. :|
later then..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Link Exchange:

Sponsored By :